Nothing special Bout me..daaaaaa

My photo
music addict.food lovers .coff-a-holic.daddy's little girl.book lovers.Food lovers ..Love photography

December 24, 2009

gila banget sama jejaka2 ini...hahhahha..KEGATALAN yg maKIn TerSerlah...

uwarghhhhh sangat Best citer ini..best banget wehhhh..tajuk cter ni Hana Yori Dango..baru lpas tgok dvd ni episod 1 ngan 2...tapi, kan amik masa 3 ari jugak arrr..coz lama kan..maklum ar banyak cd kan..percintaan REmaja yang romantik..euwwww...mmg syok sey...macam biasala ar, ala semua perempuan ar macam saya kalau tgok movie cam gini..berangan2..hhahha.cewahhh..tgok movie ni mmg semyum lebor benor sampai ke tlinga arrr...mata plak tak bekedip2 la..kihkihkih..biasalah..penangan hero yang soooo sweet..kihkihkih..opsss marah bf i tau..erm..

bestnya kalau hidup saya macama herion citer ni..uwarghhhhh..sangat Bertuahhhh.....romantikkknya..kenapa Bf saya tak romantik??kihkihkih.opsss.Sorry ye Kanda..dinda terlebey sudey....hihihihi..pengajaran dalam cter ni, JADILAH DIRI SENDIRI..jangan HIPOKRIT..kihkihkih..macam herion citer ni la...euwww..

December 21, 2009

Jealousy..~


Semua org da sifat jealous dalam diri kan???eleh tak yah tipu la....pmpuan ke, laki ke, mesti ada punya..saya pun ada..biasanya saya jeles bila tgok ada org yang pandai gila, bijak n genius la..then, cantik gila plak tuh..pendek kata, umpama perempuan yang PERFECT la..ishhh ada ke manusia perfect dalam dunia ni..huhuhuhu..ha, tapi bagi saya..jeles yang ada dalam diri saya ni jeles yang baik2..cewahhhh..hakhakhak..angkat bakul sendiri plak..knape saya cakap cam tu, sbb, bagi saya, tak payah la nak dengki2 n jeles2 kat org tak tntu pasal ni..buang masa jer..apa yang kita dapat??NOTHING ok..lbih baik sifat cemburu kita tuh, kita salurkan kepada something yang lbih baik..

4 example : kita jadikan sikap JEALOUS kita tu sbgai inspirasi utk dri kita sndri..ctoh lagi k, hihihi..kalu kita tgok ada org pandai, bijak, genius, dari kita...pndek kata mmg CLEVER kuasa 2 la dak yang kita jeles tu kan, kita tgok cara dia blaja cam mana, apa dia makan, kgiatan dia..tu je ar..saya selalu wat macam tuh... alhamdulillah, kita akan dapat la impak yang positif...tapi ada jugak manusia yang tak tau la nak cakap jenis apa kan..dahla jeles kat org tak tntu pasal, pas tu berlagak sombong plak tuh...i hate la Person macam tuh...tak suka tak suka....saya ada kawan yg sgt pandai di UM..tapi dia macam adik saya la..sangat Genius budaknya..so, saya selalu perhati dia blaja..dia macam saya jugak, kuat main, kuat hang out bila weekends...tapi yang ni dia kuat , saya tak kuat, Dia Kuat tido..hahahhaa.sangat kuat TIDO...pntang nampak katil msti nak tido.sampai skrg n mgkin sampai saya grad, saya tgok je cara dia blaja..n paling best, saya pon study bersama2 dia..tak pnah2 saya study 24 hours..mmg gila.biasala last minute pnya study..lastly tak tdo then tros g exam..gila lahhh..

Lagi satu, saya sangat jeles bila tgok pmpuan yg cantik gila..hahhahh..syhhh macam Scha Al Yahya tu, Bunga Citra Lestari,Nora Danish, NorJuma n selebriti yang cun2 la..kihkih..biasanya org2 biasa ni tak jeles la..hahhaha..yelah, selebriti ni pon mungkin sbb make up, mstila cantik..tapi ha, macam mana nak make up macam tuh..aishhh, saya ni jeles kat muka org ke, jeles kat make up sebenarnya ni.hhahaa..selalunya, saya akan tnya org yang teror bab2 make up ni, diorg guna apa, macam mana nak apply ni, nak apply tuh..kita nak blaja kan..tak payah la malu bertanya..n tak payah la sombong sangat ok..relax la, kalu anda kata anda ni cun, lawa , comel, ada lagi berlambak kot org yang lagi Gorgeous dri anda..so tak payah berlagak..hihihihi...

saya ada la terbaca artikel pasal JEaLous ni.." tajuknya , CEMBURU DGN KeLEBIHAN ORG LAIn ...apa yang dapat saya pelajari n amik tip2 dari artikel ini adalah spt berikut :

1. jadikan kejayaan org lain sbgai pemangkin kejayaan kita..Bila kita tgok org berjaya, kita jangan la kata tak bole la, saya tak bole buat..kita semua ni Allah jadikan sama je, so, kenala la berusaha lebey kalu nak berjaya macam org lain..btol tak kawan2..Never Give Up ok..

2. Kejayaan Orang lain memudahkan kerja Kita...ha..apakah maksudnya, mgikut pemahaman saya sndri la kan, biasanya org yg berjaya tu, dia da pernah mgalami kegagalan, cabaran, n halangan, so, apa kata kita gunakan jalan pintas dgn tanya balik kat mereka tu apa yang perlu n tidak kita buat....pengalaman n segala pahit manis n suka duka org tu kita jadikan iktibar n pgajaran utk kmajuan dri kita sndri..btol tak???

3. Kejayaan sahabat Kejayaan kita jugak..ha, probs ni mmg slalu berlaku la..biasalah, inilah realiti hdup yang sebenar.kdg2, kita tak tahu kawan baik kita sndri ada prasaan macam ni pada kita..jgn bersedih hati ok..hidup msti Ceria..tak kisah la kalu kawan anda tu mulotnya macam ..Cili api ke, cili padi ke..anda diam jer ok..pape pon, kita perlu sntiasa doakan kejayaan dan kebahagiaan kawan kita tu...insyaallah, kita akan rasa tenang, dan bahagia selalu..

4. Kejayaan sahabat kejayaan Bersama...apa salahnya kalu kita bagi moral support kat kawan kita..tak rugi pon..kalu kita support kawan kita, tak jeles2 pada mereka, happy je hati kawan kita tu..btol tak??stiap org da instinct masing2, kadang2 hati kita dapat rasa bila ada org tak suka kita, tapi kadang2 instinct tu salah jugak..tak bole pakai sgt la....yang pnting skrg, happykanlah rakan2 anda..jgn bila da lost contact, baru nak tercari2 rakan anda..biasanya, yg da dpan mata, kita hirau sgt..tapi bila dah takde, baru nak thegeh2 cari..btol tak??hihihihi..

5. Kelebihan Org lain Mengingatkan Kita Sendiri..Semua org da klebihan n kekurangan masing2..kita kna trima hakikat tsebut...so, apa kata , kita cari kelemahan dri kita tu, n tukarkan kepada yang lbih baik..fokus pada apa yang kita nak buat..jgn cpat putus asa..percaya pada dri kita..n kelebihan kita tu plak, jgn la simpan terperuk je.buat pekasam.hahhah.gurau je..kelebihan kita tuh, kita kena la manfaatkan utk menutup kelemahan kita tu ok..yela, knapa saya cakap macam ni..manusia ni biasanya yang buruk, yang hodoh je nampak..tapi kalu yang baik,buat2 tak nampak pulak...itu yang susahnya..tapi nak wat camne kan..Realiti hidup..we have to accept it..

December 20, 2009

owhh..my Dream..~

My Aim is my Dream
I always Dream about my Aim

And Dream and Dream about my aim
My Aim is not to dream, which comes and goes
But still, I Dream and Dream about my Aim

I Dream about my Aim to reach the Fame
To Reach Fame, I Dream about my Aim
To reach Fame, I should not only Aim, but I should climb the Beam

I Should Climb the Beam to have my Dream
When I acquire my Dream, I will acquire my Aim
Because my Dream is about my Aim
I have an Aim which will bring me the Fame
To have the Fame, I have to climb the Beam
To have the Fame, I wanted to climb the Beam

The Beam of Dedication, the Beam of Hard-work,
The beam of Difficulty and the Beam of Obstacles
When I want to have the Fame I have to climb the Beam
When I Climb the Beam, I will have my Fame.

And I Dream and Dream about my Aim
My Aim will always bring me Fame.

You too Dream about your aim
But your Aim should not become a Dream

-To accomplish great things, we must not only act, but also dream; not only plan, but also believe
-Nothing happens unless first we dream.

P/S: hanya Allah SWT n my bucukkk saje yang tau apa impian saya..hihihi...tak perlulah nak citer pada org..sbb ni hanya impian, khayalan n imagination je..kalu da btol2 tercapai, baru bole kcoh ok..hihii..hope my dreams akan mjadi Kenyataan..Amin..WINK..~ :)

ha..ada Petua untuk Mendapatkan Bibir yang cantik...


kawan-kawan, dengar sini....disini ada petua untuk mencantikkan bibir seperti gambar diatas..cewahhhhhh..hihihihi..try la..selamat berjaya..Terdapat beberapa cara..pilih la yang mana satu anda suka ok..

1. Sapukan sedikit mentega atau majerin pada bibir anda sebelum tidur
2. Amalkan setiap hari. lama kelamaan bibir akan sedikit cerah

Bibir yang hitam boleh kembali bertukar kepada warna merah. Caranya ambil 3 helai daun sirih, perah airnya yang berwarna merah kemudian sapu di bibir pada waktu malam. Amalkannya selalu dan insyaallah apa yg anda hajati akan menjadi.

Untuk menghilangkan atau mengurangkan lebam bibir akibat kesan merokok, ambillah halia dan ditumbuk lumat sehingga mengeluarkan air dari halia tadi. Amalkan menyapu kebibir anda setiap malam sebelum masuk tidur dan biarkan ianya kering sendiri. Untuk melembabkan bibir juga, anda ambil madu dan
sapukan pada bibir anda setiap malam. Selamat mencuba.

Sapukan madu asli pada bibir tiap-tiap malam sebelum masuk tidur. Amalkan selalu. Insyaallah bibir anda akan merah seperti memakai gincu.




December 17, 2009

Tahun Baru..Azam Baru...~ salam maal Hijrah




bertemu lagi kita kali ini dalam rancangan...Nadia di sini..kihkihkih...perasan la pulak...owh adik2, kita da masuk tahun baru...1 Muharram...detik permulaan...hihihihi..jadi segala-galanya telah baru..bukan rumah baru, kasut baru, baju baru ok..tapi umur pun da baru..da semakin meningkat....fikiran pun da baru..attitude pun da baru la...tahun depan saya da masuk 23 tahun..da tua kan...ramai org tak suka mention2 umor.malu katanya..alah knape nak malu..terimalah hakikat kalu mmg kita dah tua kan kan kan..alah, jagalah pemakanan dan kecantikan..barula awet muda..saya pun tgh berusaha nak melambatkan penuaan ni..nak2 kedutan2 yang bakal muncul tak lama lagi..hahahhahaha...da tua yer saya ni..tak sangka Nadia da tua...huhuhuhu...

Biasa la tahun baru, azam pun nak baru...cewahhh..tiap2 tahun tanam azam, tapi tak buat semua pon..cakap je lebey..biasa la manusia kan..pandai cakap je, tapi hampehhh...hahhaha..malunya daku...tahun ni azam saya adalah utk : .................................................................................................
Jeng jeng jeng ( sila isikan tempat kosong ye) atau anda bole gunakan talian hayat anda...kihkihkih

Okeh , Serious ok...cewahhhh..Azam saya pada tahun ini, adalah utk blaja bersungguh-sungguh sehingga mncapai tahap moksha...hahhaha..tahap gaban la tuh...saya akan pastikan masa terluang saya akan diisi dgn buku buku buku n study study..boleh ke? (dimana ada kemahuan disitu ada jalan) cewahhhhhhh...mintak2 niat saya yang bersih lagi suci ni diberkati Allah SWT....org kata elok kalu lpas je abis class, kita study balik apa yang kita blaja dalam kuliah tadi..supaya lbih ingat,,btol takk???saya bukan apa, persaingan kat UM ni terlalu + sangat SENGIt...malu la beb kalu kita sorg je blaja ala2 sengal kan...tak mau tak mau macam tuh.

okeyh azam kedua, nak jaga kesihatan baik2 supaya hidup saya lbih ceria...n bole blaja dgn tenang...saya akan pastikan saya akan selalu pgi joging n gym....macam yang slalu saya buat skrg ni..yehaaaaaaa....ceria ok..

Setelah 20 Tahun..akhirnya EMAS milik Malaysia...

akhirnya Emas menjadi milik Malaysia...yahuuu...1-0...happy..happy...happy..sorry vietnam...takpe2, 1 Muharram ni memihak kepada malaysia..rezeki tahun baru...yeahhh...~yang tak bole bla nya kan.keeper Vietnam tu sengal sangat..bape kali ntah saje nak bikin panas je...saje buat2 sakit nak lengahkan masa..banyak kali plak tu dia berlakon..mmg bole jadi pelakon tol la dia ni...hahaha.tension saya tgok....yang kelakarnya, keeper simpanan da ciap nak masuk da...hahahha..da ciap2 streching2, berdiri tpi padang tuh..hahahha lawak..boleh plak tak nak kuar keeper sengal tu...kuang3x...pas tu bley plak tersengih2 macam kerang bucuk...comel la konon tuh..hahhahahha.lawak2...ha...tu la, tak pasal2 Malaysia menang..yeahaaaaaaa sekali lagi..pape pon,Pemain Malaysia jgn cepat happy sangat...mungkin ini rezeki atau luck Malaysia..kuatkan lagi usaha..chaiyokkk..barulah setanding dgn negara2 lain....

tibe2 rasa nak makan Chocolate Indulgence cake~

tak mnyempat2, dalam kete bole plak cubit2..hihihi.tak senonoh pnya pempuan..aishhhh..saborla..tgok tuh..siap da air kotak..hihihi..pakej btol...hihihihi...jap..nak melantak cake ni jap..nyummm nyummmm nyummm...opss da abis..sori korang....~

lpas antar adik pgi jalan2 tadi..tekak rasa nak makan bnda2 manis je???coklat???da bosan...sambil drive tuh, kepala ni pikir2 apakah yang paling enak dimakan time2 maca ni....ha...apakata kita makan kek..ermm, bagos idea tuh..apa agi..trus la g secret recipe...beli chocolate indulgence...sangat sedappp ok..niat dihati nak try perisa lain..tapi tak boleh la...mesti nak chocolate indulgence jugak.aishhh..lain kali la tukar selera...dgn muka sememeh, sbb pakai baju t-shirt n suar duk rumah, selamba saya meluru laju je pgi beli..hihihihi....

1234 I LOVE You..~


Give me more lovin then i've ever had.
Make it all better when i'm feelin sad.
Tell me that i'm special even when i know i'm not.
Make me feel good when i hurt so bad.
Barely gettin mad,
Im so glad i found you.
I love bein around you.
You make it easy,
As easy as 1 2,(1 2 3 4.)
Theres only one thing two do three words four you.
I love you.
Theres only one way two say those three words
And that's what i'll do.
I love you.
(i love you)
Give me more lovin from the very start.
Piece me back together when i fall apart.
Tell me things you never even tell your closest friends.
Make me feel good when i hurt so bad.
Best that i've had.
Im so glad that i found you.
I love bein around you.
You make it easy as easy as 1 2,(1 2 3 4.)
Theres only one thing two do three words four you.
I love you.
Theres only one way two say those three words
And that's what i'll do.
I love you.i love you
(i love you)
You make it easy, its easy as 1234
Theres only one thing two do three words four you i love you
(i love you)
Theres only one way two say those three words
Thats what ill do i love you
(i love you)
I love you i love you.
One two three four i love you.
(iloveyou)

December 16, 2009

adakah saya menghidapi Imsonia..oh tidakkk


BESTNYA DAPAT TIDUR MACAM PIC KAT ATAS NI...`
selalu sangat sakit pale..mungkin sbb kurang tidur..macam mana ni???sangat Tension..aduhhh...( sambil ketuk2 pale )...nak tidur..nak tidur..nak tidur...Disebabkan pnyakit saya yg satu ni..terpaksa la saya search bagaimana nak dapatkan tidur yang berkualiti n nyenyak..cewahhh...ok, ni dia tip2 yg saya dapat...renung2 kan..kihkihkih...

1.Tidur di tempat yang nyaman dan selesa..
Tidur di tempat yang selesa..bantal dan tilam yang selesa dan diperbuat daripada bahan yg terbaik..beli la yang kartun2 ke, yang comel2 gitu...hihhihi..macam saya pnya tilam la...Pinky gitu..Love2 jiwang...hahahhaha..

2. Mandi sebelum Tidor..
haaa..jgn mandi malam pulak..kna mandi before pkul 9 malam..bila kita mandi..badan kita akan rasa relax je..n santai..bayangkan anda sekarang berada di tepi pantai..skrg ni saya bayangkan diri saya di Bali..cewahhh..hahahahhaha....korang pon bayangkan la...aishhh..layan la saya cepat...

3. Minum segelas susu panas before tidurrr..~
ha....susu tidak menggemukkan ok..so, korang jangan takut n risau..Susu membantu kita tidur lebih awal n selesa..ingat tu..saya minum susu anlene yang utk org2 yang berumur 19-50 thun..aishhhh nadia ni..itupun nak mention ke??tak malu...buuuuu.. :) hihihi

4. Relaxkan diri, Minda dan Jiwa anda..
lakukan latihan pernafasan...haa..tarik nafas panjang2 sbyak 3x..pas tu hembus..tarik lagi..hmbus..pas tu anda buat sndri k..kihkihkih...then kita dgarkan lagu2 yang lmbut...ala2 romantik n relax..saya suka dgr lagu Kenny G..mmg lentuk la pas tu...lagu2 macam tu mmg mngantuk..kalu tak pcaya dgr la music macam tu..Silhoutte ke..sure la korang akan pngsan pas tu..

5. baca bacaan yang ringan
haa...ni salah satu hobi saya before nak tido..atas katil mesti da buku..tak kira apa jnis bahan bacaan la..dari dulu smapi skrg mmg kna da buku atas katil...kalu tak, boringggnya..tapi jangan baca bacaan yang berat n korg mmg excited nak baca pulak..tu bukan nak mmbuatkan kita tidur..tak tidur sampai pagi la jawabnya kan kan...bila kita membaca, mata kita akan letih n penat..so, mngantuk pun cpatlah datang..yehaaaa.pas tu dapat tidur daa..

6. Kosongkan fikiran & tutup pintu Bilik tidur anda
masalah ni mmg slalu terjadi..btol tak??? yelah, stiap org da masalah kan...pas tu mesti nak terbawak2 sampai tidur..boleh tak pas ni kita buangkan masalah ni sekejap..sekejap je..pagi sok bila da bangon, nak ingat masalah tu balik , ingat la...sbb masalah2 @ apa2 perkara yang main2 kat kepala otak kita ni akan mgacau n mnganggu ketenteraman kita nak tidur..so, kita tarik nafas, tutup mata..tutup lampu bagi gelap 1 bilik..jgn takut..tak de hantu okey...kosongkan fikiran..sure pnya, kita senang n mudah nak tido...

7...akhir sekali, kalu tak bole tido jugak..pandai2 la korang nak hidup..hahahah.
ha...ni utk mata2 yang degil macam sya..kalu tak bole tidur jugak..terpaksa la korang buat something yang korang suka..macam saya kalu tak bole tido, biasanya saya akan online..baca buku..kemas umah n lipat kain..paling best, pkul 3 pagi cuci toilet..amacam??? teror tak saya...gila kan....tu dah namanya bosan yang amat la tuh..tak boleh tidorkan..pandai2 la cari kerja..dripada duk terpusing kiri kanan kiri kanan atas katil..buang masa jer.... :p

Hobi baru...24 jam mgadap laptop..yehaaaaaaaa..~


bestnya main games ni..tapi tak bape nak famous sangat la Petville ni..tapi baik korang try..kalu stakat nak buang masa n release tension tuh, try la..kita bole create pet tu suka hati kita..cantik dgn gerak geri dia yg comel dia tuh..kadang2 saya sampai bercakap2 ngan dia..gila tak..hahaha...best.pas tu, kita bole decorate umah pet ni wow macam umah sendri..kihkihkih..furniture dia mmg cam umah btol....cantikkkk..macam2 style ngaya la..



Inilah dia hobi baru saya...games yang mula2 saya main..FarMville..mmg best la games ni..kita tanam pokok then bila da masak, kutip2 la...pas tu ternak lembu, kambing, rusa, kuda, macam2 haiwan la da kat farm sy tuh..haaaa...mmg layan la main games ni..24 jam mgadap pon tak bosan..sampaikan nak exam pon, saya akan pastikan 10 minit utk games ni..yelah kan..exam2 jugak..tapi farm, lembu, ayam sume kna jagajugak..kihkihkihkih....kita bole decorate farm kita tu ikot citarasa kita la...yang bestnya bila da kawan2 yg bagi adiah...so, adiah tu bole la hias2 kat farm sy...kalu tak caya games ni best, korang main la kat facebook..mmg layan abisss :)



Games ni paling terbaru saya layan...mula2 cam malas la..yela, dah banyak kan main games..tak terlarat pulokkk..tapi mgenangkan kawan2 suh main..layan kan jela..fuyooo mmg best la..macam da bukak cafe sndri la pulak...saya kna masak..then decorate cafe saya macam2 ikot suka hati saya...tapi cafe saya cewahhhh macam ladies u..Pinky sangat..pinky ala2 jati...skunk baru tgh nak naikkan level games ni...maklumla baru nak bermula..



Fish ville...ermm suka sangat tgok ikan dalam akuarium..so sweet tau...stakat ni dah ada 2 akuarium..maklum la da kaya..mana taknya, 24 jam mgadap..kadang2 kalu dah tdo pon, sanggup bgon buka laptot.takot ikan mati kelaparan..ikan ni kna selalu diberi makan...aishhh knape ikan saya ni kuat makan...macam tuan dia jugak..aishhh naughty2...akuarium saya macam2 da...tgkorak..itik,..harta karun,,maklumlah makcik dah kayooo..beli macam2 la..yang paling best, saya da bli orang yg tgh snorkelling...kikikihhh..gmpak tak akurium saya.hahhaha..kan best kalu akurium kat umah bley wat macam tu...nak ltak mermaid..ok gak kan..kuikuikui..da kawan....hahha :)

Kita berSolek gaya Arab okey...i love It..~



Saya sangat sukakan solekan gaya timur tengah ala2 Arab gitu...maklumlah mata ku ini sepet bangat..jadi kna bagi besar ckit..ini ada tips2 kalu nak make up ala2 Arab gitu..

solekan wanita Arab dilatari warna gelap seperti hitam, hijau pekat, biru gelap, tembaga, coklat, keemasan dan diakhiri dengan calitan serdak emas atau perak (glitter) pada bahagian mata.Walaupun tanpa mainan warna ceria, solekan wanita padang pasir mampu menyerlahkan keanggunan wajah.

Ciri utama gaya solekan wanita Timur Tengah adalah calitan celak bersayap pada penjuru mata (cat eyes) dan teknik smokey eyes pada kelopak mata bagi menampakkan impak renungan tajam umpama wanita Arab yang kebanyakannya bermata dalam.Pelengkap solekan bertema padang pasir itu tentunya paduan olesan gincu berona pucat bagi mengimbangi warna gelap yang sarat pada pelupuk mata.

Smokey eyes lebih sesuai digayakan pada sebelah malam tapi jika pandai mengadun warna sesuai misalnya pemilihan tona coklat atau tembaga dengan ‘highlight’ keemasan mampu membuatkan anda tampak anggun ketika di siang hari.Wanita bermata kecil dan mata kucing seperti sy..kihkihkih..SEPET la tuh.. bagaimanapun lebih sesuai menata gaya solekan mata dengan teknik ini kerana ia boleh membuatkan mata kelihatan tajam dan besar.haaa itu dia..

Bagi pemilik mata bundar, aplikasi teknik solekan mata menggunakan kaedah soket yang menegaskan warna gelap pada penjuru mata dan lukiskan sekelilingnya menggunakan penggaris mata. Teknik ini mampu membuatkan mata kelihatan galak.Tiada beza antara penggunaan penggaris mata di dalam bentuk cecair atau pensil tapi bagi mereka yang baru belajar teknik solekan, adalah disarankan supaya menggunakan penggaris mata daripada jenis pensil bagi mengelakkan garisan kelihatan comot.penggunaan penyamar noda menjadi kunci rahsia yang melengkapkan solekan terutama untuk mereka yang mempunyai kulit bermasalah dan lingkaran gelap di bawah mata.

Penyamar noda yang satu tona lebih cerah daripada bedak asas. Sapuan bedak pula tidak perlu terlalu tebal. Bagi mendapatkan sapuan yang rata, guna berus besar bukannya span wajah.Bagi menjelmakan solekan ala wanita Arab seperti diinginkan, jangan lupa sapukan mascara dan lengkapkan dengan taburan glitter pada kelopak mata atau alis.

December 15, 2009

saya selalu Mimpi Ngeri & perkara yang MENAKUTKAN...

Perkara yang perlu dilakukan apabila bermimpi sesuatu yang menakutkan

1. Ludah ke sebelah kiri (3 kali).
2. Minta perlindungan dengan Allah daripada syaitan dan daripada perkara buruk yang
telah dilihatnya (3 kali).

3. Jangan menceritakan mimpinya kepada seseorang pun.
4. Menukarkan posisi tidurnya.
5. Bangun untuk melakukan solat jika ingin melakukannya

KEPINGIN BANGAT INI JAKET

LEATHER JACKET....dah lama mjadi pujaan hati saya....saya nakkkk macam ni..uwarghhh..cantiknya..nak jugak..tak kira..nak jugakkk..huhuhu...kat mana nak dapat ini jaket?..balik KL nak truskan mncari..huhuhu...mesti dapatkan 1 jaket jugak..aishhhh..sangat cantik kan..ala korang ni..layan la saya..cantikk kan..cantikkan...good..macehhh korang..hihihihi..sgt fit n kemas bila pkai..aduyaiiiii.


uwarghhhhhhhh banyakkk nya jaket..nakkk..saya nak no 2 dgn no.5....wow..so bEautiful..muahhh....kan best kalu ada someone adiahkan saya jacket ni..ecececcece..hihihi...Black sgt Elegant bila dipakai..cewahhhh..I Love Black..sampai almari saya tersangatlah banyak nyamuk apabila dibuka..hahahahha

December 14, 2009

saya kanak2 RIANG..hikhikhik


mesti korang tertanya2 kenapa tajuk saya camni ek?????kihkihkih...sambil gelak....aipppppppp korang jangan gelak k..nti saya tarik2 hidung korang sampai penyek....erm, ni adalah sifat pelik saya..jenggg jenggg jengg....berus gigi sapekah ini ( harap maklum, di rumah saya takde kids..) kihkihkih. ha...teka cepat...cepatttttttt..adakah baby jiran saya??? anak makcik saya???/ anak saya???hahaha lagi la tidakkkkkkk..jawapannya adalah HAK MILIK SAYA..kihkihkih...sila sebut skali lagi sape yang punya????? CIK NOR AIMI NADIA yang berusia 22 tahun yang punya.kahkahkah..kalu dak2 umor 4 tahun baca blog saya ni sure Gelak punya...tak malu punya kakak...

inilah berus gigi saya dari dulu sampai skrg..ntahla nape saya tak reti pakai berus gigi yang besar tu..utk dewasa pnya la..aishhhhhhh..semua berus gigi saya da kartun..paling cantik Barbie..tapi sape ntah yang buangggg..uwarghhhh....saya selesa menggunakan berus gigi ini kerana ia berfungsi untuk menyelinap masuk ke segenap gigi saya walaupun di dalam2 nya..kihkikih...berus gigi dewasa saya da jugak tapi digunakan utk mberus bibir sahaja..maklumla bibir buruk...ada je kerosakan2 tertentu..hahhahha...bibir kering yang sangat myakitkan dan berdarah2..lalu darah tersebut disedut oleh tuan empunya diri..huahhhhh saya sudah jadi drakula..yang memakan darah..kihkihkih...

saya pernah tanya doktor gigi macam ni : Doc, bole tak saya guna berus gigi macam budak2 kecik tu? doc tu mjawab, kenapa, awak pakai yang budak2 punya ke??? saya mengangguk sambil tersenyum malu..cewahhhh malu plak..geli i..Doc tu macam paham2 je, lalu dia berkata " sebenarnya lagi bagos kalu awak pakai berus gigi macam tu, sbbnya kecik kan,senang la awak nak gosok kat celah2 mana even yang hujung & terletak jauh dari pelosok dunia tuh..kihkihkih..( pling dalam la)...

So korang, jangan gelakkan saya ok..Doktor tu back up kot..kihkihkih..maceh doktor..sayang doktor

December 12, 2009

Berapakan hantaran yang paling sesuai untuk anak dara zaman sekarang...???Jelaskan mengapa bagi setiap jawapan anda ...sila Berikan Respons anda k..~

saya telah menanyakan soalan diatas kepada rakan2..dan jawapan adalah original dan asli dari tuan punya badan tau...check it out..~

Mastini Ahmad
15 ribu..bab da byk duit kuar nak masuk U..wakakaka..nnti lau murah2 sng2 je kne buli ngan hsband,,ngahahaha,,lau mahal syg dea nak tggl..mahal la katakan..wakakak

Mustafa Akmal Kamaruzaman
cam siot je statement ko tini~~

Zuriaty Mohamad
sukung mastini! nk maintenance lagi.. bini kene lawa, lau x laki carik laen. utk maintenence kene invest lebey laaa..

Mastini Ahmad
yup..wit antaran leh wat modal nak g salon..ngahahaha..n london weigt management..wakakakak

Mustafa Akmal Kamaruzaman
bukan main mahal kawin zaman skang...
malas la kawin kalo gni...
maintenance bini je dah bleh wat aku semput...

Mastini Ahmad
ngahahahahah..carik bni yg da kje la pak..leh gak tulun2 byar bil umah..hahah

Mustafa Akmal Kamaruzaman
bini dah keje?
tgk lah kalo rajin~~

Akmal Undergroundk
88888.88 bayar pakai coin farmville

Zuriaty Mohamad
mus : semput2 pon terubat gak lau tgk bini lawa.. haha

Mustafa Akmal Kamaruzaman
aku takot semput 2 lebih dari excited tgk bini hahahha~~

Nur Syabieha
..hantaran kene lebih dr pnjaman ptptn..hahaha...

Nita Hashim
senaskah al quran jer *wanita melayu mode on*

Mastini Ahmad
eehh..btol gak..ptptn da mhal..nak bayo g..nadia,aku UP lg..20 ribu..ngahahahaha

Syed Shahir
har sebanyk pinjaman ptptn??giler melampau..ahhh ngarut ar korunk mintak mahal2..sok pas kawen nnti makn biskut merie cicah teh O bawu tau..mau ka???kekeke~~~

Mohamad Ayub Haji Othman
10,000 kot...mhal2 sgt mcm nk jual ank jer..

Aimiey Nadia
Mastini..alrite.rm20ribu je..murah tu...takpe, kita smbg master..baru berbaloi..tapi kalu PHd, kita up lagi..hahhahah...

Mus : hahhahhaha.igt senang ke..pmpuan skunk haaaaaaa..jgn main2...hahhaha

Nita : cewahhhhhhh baik plak dia ni..kihkihkih...

Ayub : yup, 10 ribu-20ribu sangat ok..tpi pling ok kalu rm15 ribu..hikhikhikhik

Syed : btol2...kalu rm 10-15 ribu ok la tuh...kalu bni keje bgosla..tapi kalu tak bagi bini keje , gaji ttp jalan..sebulan rm 1500-2000....duit shopping la....tak tmasuk makan n utk anak2.kihkihkih..

Syed Shahir
hahaha..i bg jew kalu si isteri nk keje..xnk keje pon xpew..up to her..pehhh kalu 1500-2000 tuh banyk gak tuh..laen la kalu da 10 tahun keje..gaji besar la time tuh..haish pompuan skunk..mata duitan tul..lol~

Hisyam FarBregas
Awat tibe2 ari ni sume cite pasal kawen????

Mohamad Ayub Haji Othman
nak jual anak ke smpi 20k?huhuhu

Aimiey Nadia
20k tu mahal la..lain la artis kan..10k hngga 15 tu ok la..berbaloi2...




Dari saya : Aimiey Nadia...ha..macam2 jawapan k..so, terpulang pada anda utk menilainya..














December 11, 2009

i Love MUSIC so Much..~

inilah barang yang saya sayang..satu lagi tak ltak .. : handphone saya tak dimasukkan ...huhuhu..skrg ni pun, semasa sedang menulis ni, telinga saya tersumbat..hahahha dgn lagu2 favourite saya la...antaranya fbret song saya skrg BloW Me a Kiss, alreadY Gone, Party In the UsA, Hotel Room Service & I WannA.....lagu2 ni mmg setiap hari la dgr..kalu tak pcaya dengarlahhhhhhhh....huhuhuhu...sebelum nak tido, ni la hobi saya, kna dengar lagu dulu..kalu dalam kete, kna dengar lagu...sekarang ni pulak, saya da hobi baru...ermm pelik tapi saya tgah mncuba...StuDy sambil Dgr lagu...mmg ramai org cakap macam2 la..tapi sbnarnya bagos la..inipun saya tbe2 tringat sebab masa saya amik Dip dulu, lecturer saya pernah ajar pasal pemikiran kritis n kreatif...n macam mana nak balance kan mind kita..sape yg bole study sambil dgr lagu sebenarnya lagi baik...cuba u all bayangkan...ok, korang tgh mnghafal sesuatu bnda, n nak memahami something kan, then music tu macam menganggu konsentrasi korang...haaaaaaa....so, bila korang bole hadapi halangan tu, kira teror la...n tak mustahil, bila exam, korang dapat jawab dgn baik walaupun macam2 halangan yang kamu hadapi..ctohnya menTal block tiba2....saya pun prnah mngalami situasi macam ni..sbbnya saya ada satu perangai pelik bila belaja..haa,,nak tau tak??? korang pernah dgr tak manusia yang menghafal sesuatu perkara kesemuanya sekali...kalu hafal note2 yg pnting tu biasa la kan...tapi kalu hafal sume skali 1 buku n sebijik2, pernah ke????hahhaha..bialah org saya aku gila ke, bngong ke, senGal ke,..lantak la.setiap orang ada cara blaja masing2 kan..mmg sakit la keje macam tu..tapi dah mmg hobi saya..hahahhaha....so skrg, saya tgh blaja sambil dgr lagu....~

n seperkara lagi...saya akan bawak barang2 ni ke mana sahaja saya pergi..~ yuhuuuu


December 10, 2009

JUSt U And ME..~

You were sitting at the coffee table
where you're reading Kierkegaard
Minutes later, you proceeded to say
something that almost broke my heart

You said, "Darling, I am tired of livin' my routined life.
There's so much in the world that i'd like
to soak up with my eyes."
Well, baby i never did stop you from going out to explore
We can do it all together from the colds of the poles
to the tropics of Borneo

Let's pack our bags
and lie on the easy stream
feel the water on our backs
where we can carry on dreamin'
where we can finally
be where we'd like to be
Darlin', just you and me

So Darlin', what do you say?
Does that sound like a plan to you?
We can build our own little world
where no one can come through
We can live in huts made out of grass
we can greet father time as he walks pass
we can press feet into the dirt
a little mud, no, it wouldn't hurt

Just you and me..
Aimi Nadia and IskandaR ZulkarnaiN...

December 6, 2009

Takziah Kepada Keluarga Mangsa yang meninggal Dunia Di KB Mall..~

memang menakutkan dan meremang bulu roma saya bila baca blog yang dihantar kawan mengenai KB Mall yang dirempuh sebuah kereta jenis Mazda kalu tak silap saya....kereta tu kaler kuning, boleh terjatuh sampai tgkat 2 dalam Mall tu..sungguh dasyat...bila tgok berita pulak, sedey gilerr bila ada 2 orang meninggal akibat kejadian tu...menurut sumber yang saya baca, mereka merupakan student masterskill n mereka tu perempuan...darahhhhhhhh sana -sini..Masyaallah...sorang lagi masih berada di ICU dalam keadaan kritikal..takottttnya aku..kereta tu btol2 terperosok kat tgah2 diantara 2 eskalator n dekat je dgn pasaraya Watson...serammm aku tgok..maklumla aku selalu shopping n jalan2 kat Mall...tempat febret aku masuk plak mesti Watson..mesti nak 1 jam jugak la aku belek2 barang2 kat ctu, padahal tak bli pape pon...dah mmg suka tgok2 kan, nak wat camne...

Menurut sumber tersebut dan boleh dipercayai sebab da rakaman video n picture2, kereta yang terjatuh dari tmpat parking yang terletak di tingkat 3 tu dipercayai dipandu oleh perempuan...ada 3 orang perempuan n sorg laki...memg tak sayang nyawa btol la diorang ni..geram betolll.tak pasal2, org yang tak bersalah n tak de kna mngena ditimpa bencana...pikir la ckittt..~

Aku tak dapat bayangkan mangsa2 yang meninggal tuh, mayat terbaring pnuh darah...mungkin ada organ2 yang tercerai dari badan sebab dalam pic tu nampak macam ada isi yang berlumuran darah....sedey sangat bila tgok...Aku tak dapat bayangkan kalau la terjadi pada orang yang aku sayang, family, kawan2 n sedara mara...tak sangka2 benda yang terjadi..walau kemana pon kita pergi, kalau dah ajal kita, kita tetap akan dipanggil...sampai sini dulu..Assalamualaikum...Al Fatihah kepada mangsa ~

He's Mine ~


The Hardest Thing In Life Isn't Finding The One You Luv,
Its Making The One You Luv...Luv you Back.

“I LOVE YOU NOT FOR WHAT YOU ARE BUT WHAT I FEEL WHEN IM WITH YOU”

Every little girl dreams for her Prince Charming. I’m not a little girl anymore and I no longer dream for my Prince Charming, because why dream for something when I already have it. You are my Prince Charming.I know that I love you, because when I say “Oh, I’m Fine”, you look me in the eyes and say “tell me the truth”. huhuhuhu....

Utk Iskandar Zulkarnain :

you are the camera to my phone...the stars to my night sky...the chicken to my noodle..the key to my lock..the money to my purse...the makeup to my face....the sweat to my body..kihkihkih..the book to my bag...the salt to my food...the sauce to my Mcd chickens...the deodorant to my armpit...hahahahha...the song to my mp3....the shampoo to my hair...there's no way i could live without you...~ :)



December 5, 2009

SAAT-SAAT BAHAGIA..~


Actually konvokesyen aku dah lama...tapi baru nak ltak....hihihihi..kelakar gila..masa aku tgah tgok2 pic lama2, gambar2 ni pon sume kluar la....tbe2 tringat masa ni..betapa happynya kitaorg menerima segulung Diploma...tak lama lagi, kalau masih bernyawa, aku akan mengenggam segulung ijazah sarjana muda pulak....n kalau da rezeki nak jugak blaja sampai Master n PHD...tringin tgol lecturer2 aku yang berpangkat Prof dan Dr...huhuhuhu..bestnyaaaaaaa..


inilah wajah-wajah yang pendorong kuat saya dan tulang belakang saya...I LOVE U SO MUCH...



Saya bersama rakan-rakan..masing2 dah bawa haluan sendiri..ada yang masih menyambung pelajaran didalam bidang yang sama, ada yang menyambung didalam jurusan yang berlainan....dan ada juga yang sudah mendapat pekerjaan...All the best..LOVE U ALL..~

susahnya jadi perempuan ...

Senggugut adalah sesuatu yang menakutkan dan menyakitkan bagi sesetengah perempuan spt saya...dulu saya pernah mengalami kesakitan yang amat sangat.....huhuhuhu...pengsan, muka pucat macam mayat dan tak makan, tidur sepanjang hari, tak pergi class adalah perkara biasa bagi saya setiap bulan....so, korg dapat bayangkan tak btapa sakitnya saya...ubat????jangan cakap la...ubat moden, tradisional semua saya dah makan...minuman akar kayu pun dah rasa..ranting kayu je blom..hahhahaha...parents saya jangan cakap la..betapa risaunya tgok saya sakit...ibu saya pon bawak saya pergi terapi elektrik, 2 minggu saya pergi..lama2, saya dah tak sakit lagi..lpas tu ibu pon blikan mesin tu sebab da malas nak pergi tmpat terapi tu hari2..hihihihihi..korang tau tak, penyakit senggugut ni jangan buat main tau..sebab dari sakit ni lah, macam2 penyakit yang datang misalnya penyakit endometriosis, cyst, dan fibroid....penyakit ini hanya menyerang wanita sahaja...lelaki selamat la...huhuhuhu...jom kita tgok apakah penyakit yang merbahaya ini.....
Penyakit Endometriosis

Penyakit endometriosis merupakan satu jenis penyakit yang agak luar biasa. Mungkin ramai yang tidak mengetahui tentang penyakit ini sedangkan sekarang makin ramai wanita yang menghidapinya. Di antara masalah yang ditumbulkan oleh penyakit ini ialah senggugut dan kesakitan , kemandulan dan keguguran yang mungkin berulang-kali. Ia juga boleh menyebabkan berbagai jenis masalah seperti pendarahan, gangguan kencing, kesakitan dan lain-lain.

Apakah sebenarnya penyakit Endometriosis?

Penyakit endometriosis ini adalah satu keadaan luar biasa di mana tisu dari selaput dalam rahim yang digelar endometrium telah tumbuh di luar rahim. Selaput ini biasanya luruh bersama-sama darah haid. Oleh itu campuran darah dari rahim dengan tisyu yang telah berkecai daripada lapisan endometrium serta kuman-kuman bakteria, menjadikan apa yang digelar ‘darah kotor’ atau darah haid

Bagaimana selaput endometrium ini boleh tumbuh di luar rahim?

Biasanya tempat-tempat di luar rahim di mana tisu endometrium ini tumbuh ialah pada kilang telur (ovari), belakang rahim (utero sacral ligament), saluran fallopian, pundi kencing, kadang-kala di tempat-tempat yang aneh seperti parut bekas pembedahan untuk melahirkan anak ataupun pembedahan untuk tujuan lain. Endometrium ini juga boleh tumbuh pada dinding/otot rahim menyebabkan penyakit yang digelar Adenomyosis.

Bagaimana tisyu endometrium ini boleh tumbuh pada tempat-tempat yang luar biasa, tidaklah diketahui dengan tepat. Terdapat beberapa teori yang cuba menjelaskan berlakunya keadaan seperti ini. Di antaranya ialah ada kemungkinan darah kotor melimpah atau tumpah ke belakang rahim melalui saluran fallopian. Mungkin ini disebabkan oleh rahim yang kedudukannya luar biasa iaitu jatuh ke belakang ke arah tulang tongking (retroverted uterus). Keadaan rahim begini sering dikaitkan dengan penyakit endometriosis sedangkan rahim yang menghadap ke hadapan (anteverted) jarang penyakit endometriosis.

Ada juga yang menyatakan bahawa tisu endometrium ini di bawa ke tempat lain melalui saluran darah atau saluran kelenjar. Tetapi hakikat sebenarnya kita tidak tahu bagaimana ianya berlaku. Ada juga yang mengaitkan bahawa endometriosis ini sering berlaku dikalangan wanita-wanita yang sering tertekan jiwa mereka (stress), yang mudah menggelabah dan di kalangan mereka yang sangat mementingkan kerjaya dan mereka yang tinggi I.Q.nya.

Ada juga yang mengatakan bahawa system ketahanan pada wanita tersebut telah lemah dan lentur, oleh itu tisu- tisu yang patut keluar dari tubuhnya kini menyerang balik tubuh badannya sendiri. Apa yang terjadi ialah apabila tisu endometrium ini melekat pada tempat tempat tertentu, ia mulai tumbuh. Lapisan endometrium menjadi tebal akibat daripada rangsangan hormon wanita dalam pusingan haid dan apabila haid berlaku lapisan endometrium tersebut juga akan mengeluarkan darah.

Jika keadaan begini berlaku dalam telur (ovari) lama kelamaan darah akan berkumpul serta menyebabkan apa yang digelar ovarian cysts atau chocolate cysts kerana mengandungi darah kotor yang berbentuk seperti pasta coklat. .

Apakah tanda-tanda atau gangguan?

Tanda yang paling utama sekali di kalangan wanita ialah senggugut ataupun kesakitan pada bawah perut dan pinggang. Senggugut ini mungkin dialami dari sejak remaja lagi dan ia berterusan dan mungkin tidak reda walaupun selepas kahwin. Ada setengahnya lega sekejap lepas berkahwin dan melahirkan anak tetapi senggugut ini akan timbul balik akibat daripada penyakit endometriosis. Kesakitan yang dialami biasanya berlaku sebelum datangnya haid yang biasanya berbentuk kesakitan yang amat kuat pada bahagian ari-ari dan sering juga ke bahagian pinggang.

Biasanya sakit akan hanya reda selepas dua atau tiga hari sahaja, tetapi jika keadaan di mana endometriosis ini telah merebak, kesakitan ini mungkin akan berterusan waktu haid dan walaupun haid sudah berhenti kadang-kala kesakitan masih ada lagi. Ini menunjukkan bahawa penyakit ini berada di peringkat teruk dan mungkin telah melibatkan dinding/otot rahim.

Kesakitan juga dialami ketika melakukan persetubuhan khususnya jika suaminya menekan agak kuat sedikit dan kesakitan juga mungkin dialami waktu membuang air besar khususnya pada waktu haid. Ini disebabkan oleh perdarahan yang berlaku dibelakang rahim yang mungkin melibatkan usus besar.

Gangguan lain ialah ketidaksuburan dan kemandulan. Ini adalah masalah besar di kalangan pengidap-pengidap penyakit endometriosis. Mereka tidak sedar yang penyakit ini mungkin telah timbul, yang mereka tahu ialah mereka sukar untuk mengandung, samaada buat kali pertama ataupun selepas melahirkan seorang anak ia tidak dapat hamil lagi beberapa tahun kemudian.

Bagaimana pengidap endometriosis ini boleh jadi mandul?

Sebenarnya ada beberapa penjelasan.
Di antaranya penyakit ini boleh merosakkan kilang telur menyebabkan ia tidak boleh keluar benih.
Kedua mungkin menyebabkan kerosakan pada saluran fallopian menyebabkan benih lelaki tidak boleh masuk untuk bertemu dengan telor.

Ketiga mungkin endometriosis ini juga mengeluarkan beberapa jenis racun yang mungkin mematikan benih dan telur atau embryo.
.
Keguguran

Endometriosis juga boleh menyebabkan kehamilan gugur di peringkat awal. Bagaimana ia menyebabkannya kita tidak tahu, tetapi ada kemungkinan endometriosis menyebabkan gangguan dalam hormon wanita ataupun ia menimbulkan keadaan beracun yang boleh membunuh atau menganggu pertumbuhan janin. .Lain lain tanda atau gangguan akibat dari penyakit endometriosis termasuklah berbagai jenis kesakitan di bahagian perut, dibawah perut atau di bahagian pinggang serta juga berbagai masalah perdarahan samada waktu haid atau di luar waktu haid seperti haid yang banyak atau yang berpanjangan. Kadang-kadang berlaku perdarahan di luar waktu haid.

Pengesahan penyakit endometriosis.

Daripada tanda-tanda tersebut kita sering mengesyaki pengidap penyakit endometriosis dan ini dapat disahkan melalui beberapa pemeriksaan serta ujian. Apa yang biasa dilakukan yang mempunyai tanda-tanda ialah pemeriksaan kemaluan dan dari situ doktor dapat mengesan kedudukan rahim mungkin jatuh ke belakang (retroverted) dan bila disentuh bahagian belakang rahim ia akan merasa kesakitan. Ujian ultrasound melalui faraj (vaginal sonography) adalah sangat penting kerana ia boleh mengesan tumbuhan cyst pada bahagian kilang telur.

Rawatan penyakit endometriosis

Oleh kerana kebanyakan daripada mereka yang bertemu doktor mengalami ketidaksuburan ataupun berulangkali gugur yang mungkin disertai oleh senggugut, mereka memerlukan rawatan yang sewajarnya. Yang penting sekali tujuan rawatan ialah untuk wanita tersebut hamil, kerana keadaan hamil boleh mengawal pertumbuhan atau menghapuskan sama sekali penyakit endometriosis ini.

Pembedahan untuk membuang endometriosis

Jika terdapat ‘chocolate cyst’ ataupun keadaan rahim yang terbalik (retroverted) pembedahan akan dilakukan. Biasanya saya sendiri mencadangkan pembedahan secara laparoscopy disertai dengan pembedahan kecil pada bahagian bawah perut dengan irisan lebih kurang dua atau tiga inci untuk membuang tumbuhan cyst serta untuk membersihkan dan membuat cautery atau tembakan pancaran laser pada bahagian-bahagian yang terkena tumbuhan endometriosis.

Pembedahan ini juga membolehkan doktor membetulkan rahim dengan menjahit rahim ke otot perut di bahagian hadapan (ventro-suspension of the uterus). Setelah ini dilakukan, bahagian peranakan serta bahagian sekitarannya akan dibasuh dengan cecair untuk menghilangkan segala kotoran dan keracunan yang dikeluarkan oleh endometriosis. Jika terdapat kesumbatan pada saluran fallopian ketika pembedahan, keadaan ini juga boleh diperbetulkan sekali.

Selain daripada secara pembedahan, rawatan dengan ubat-ubat sering juga dilakukan. Di pasaran terdapat banyak ubat-ubat hormon yang digunakan di antaranya hormon-hormon Progesterone yang mana diantara jenamanya ialah Primulut, Norculut atau lainnya yang digunakan selama enam hingga sembilan bulan dengan tujuan untuk menghentikan haid. Juga terdapat ubat-ubat seperti Danazol yang mana tujuannya adalah sama iaitu untuk menghentikan haid dan mengurangkan tumbuhan endometriosis ini.

Dalam beberapa tahun yang lepas ubat-ubat terbaru yang diberikan secara suntikan sebulan sekali dan terdapat berbagai jenama seperti Zoladex dan lain-lain untuk digunakan selama enam hingga sembilan. Suntikan-suntikan tersebut agak mahal sedikit dan ia memberi kesan sampingan seperti yang dialami oleh wanita yang sedang putus haid manakala kesan sampingan yang lain seperti apabila memakan pil Danazol ialah perubahan-perubahan yang menimbulkan sifat kelelakian seperti tumbuh rambut dan suara menjadi kasar. Peningkatan timbang berat juga merupakan satu kesan sampingan. Saya sekarang ini kurang menggunakan ubat-ubat untuk merawat pesakit-pesakit endometriosis khususnya mereka yang mempunyai masalah kemandulan atau keguguran yang berulangkali. Saya lebih suka melakukan pembedahan untuk membetulkan kedudukan rahim dan juga melakukan lain-lain pembetulan dan pembersihan di dalam dan persekitaran rahim kerana hasil dari segi mendapatkan kehamilan berlaku dengan lebih kerap dan cepat lagi. Apabila wanita itu hamil, Insya Allah penyakit endometriosis ini terkawal dan jarang berulang lagi.

Bolehkah penyakit berulang?

Penyakit endometriosis adalah sejenis penyakit yang tidak diketahui apa puncanya dan ia sering berterusan tumbuh serta merosakkan peranakan dan usus. Kerosakan ini boleh menyebabkan seorang wanita terus mandul, atau mengalami kesakitan yang amat teruk. Pada kebiasaanya jika wanita itu hamil dalam masa setahun lepas pembedahan, kemungkinan ia berulang agak kecil. Tetapi jika tidak hamil lepas dua tahun, kemungkinan berulang adalah besar.

Selain dari kehamilan, kita tidak mengetahui dengan tepat kaedah mencegah penyakit endometriosis dari berulang.

Tetapi amalan mengawal makanan, iaitu dengan menjauhkan makanan yang menyebabkan alahan seperti beberapa jenis makanan laut, daging lembu atau kambing. Banyakkan sayuran dan protin dari ikan dan kacang soya. Latih diri untuk tenang fikiran dan gangguan emosi. Gunakan berbagai kaedah untuk menangkis stress.

Pembedahan buang rahim (hysterectomy)

Pembedahan untuk membuang rahim dan ovari juga satu rawatan yang akhir bagi mereka mengalami penyakit endometriosis yang teruk sekali dan semua organ seperti rahim dan kilang telur telah rosak. Ia mungkin tidak berfungsi lagi dari segi kesuburan dan daya upaya untuk hamil. Di samping itu ia menyebabkan masalah kesakitan yang amat sangat setiap bulan ataupun secara berterusan dan mengganggu kerja harian. Ia mungkin juga menimbulkan gangguan haid yang tidak terkawal yang mengganggu kehidupan seharian, hubungan suami isteri dan juga mengganggu wanita-wanita kita untuk membuat amal ibadah.

Jika keadaan demikian berlaku, tidak ada pilihan lain melainkan melakukan pembedahan besar iaitu untuk membuang rahim serta kilang telur. Pilihan ini biasanya kita tangguhkan sehingga wanita itu sampai ke umor 40 lebih tetapi dalam keadaan yang luar biasa dimana penyakit itu sangat teruk, kita juga melakukan pembedahan ini diperingkat tiga puluhan tahun.

Rumusan

Penyakit endometriosis ini ialah satu penyakit yang aneh di mana banyak perkara yang tidak ketahui tetapi ia menimbulkan berbagai-bagai masalah pada wanita. Kita tidak tahu mengapa darah kotor berkumpul di belakang rahim dan di kilang telur. Ada setengah pakar-pakar perubatan Islam yang beranggapan bahawa darah ini adalah makanan jin dan mungkinkah ada kaitan orang halus ini mengganggu peranakan seseorang wanita dan mengganggu agar ia tidak boleh mempunyai zuriat. Oleh itu kaedah-kaedah rawatan alternatif juga perlu dilakukan serentak dengan cara cara moden, kaedah perubatan Islam, kaedah ubat ubat tradisional selagi cara-cara tradisional ini tidak menyebabkan syirik ia boleh diamalkan. Mungkin terdapat ubat-ubat herbal yang belum dikenalpasti lagi yang mungkin masih ada di hutan kita yang berpotensi untuk merawat penyakit endometrosis dan memulihkan keadaan subur seperti biasa

December 4, 2009

abah ku yang comel..~

umah aku ni kalau ujan jer, mesti da tikus..myampah btol la..tak tau dia masuk dari mana..kitaorg dahla hate giler kat tikus kan..yelah, kotor kot...so, bapak aku pun buatla jerat kat tikus...jerat tu diletakkan di dalam bilik adik laki aku sebab bilik dia dkt ngan stor...atas jerat tikus tu ada la racun yang amat la busukkkkkkkkkkkkkkkkkk yang mmg dasyat gila la....nam termuntah baunya..nak dijadikan cter nya, pagi tadi, tikus tu pon terjerat la..kihkihkih..i'm so sorry tikus...~ bapak aku ni mmg seorang yang pnyayang n lmbut hati sgt..pcaya tak kalau aku cakap dia tak pernah rotan kami adik bradik....marah pun jarang skali...kalau mnusia pon dia tak marah, tak pukul tak rotan..inikan pula binatang...

Aku n family aku yang lain terdengar la perbualan abah ngan tikus tu kat dapur ..camni ekk " tikus, saya mintak maaf la..bukan saya nak bunuh atau aniaya kat awak..saya terpaksa..awak makan makanan anak-anak saya, buat sepah kat dapur saya...nti ada pnyakit kat kluarga saya..saya minta maaf banyak2 la kat awak yer...." hahhahhahhah..aku nak tergelakkkkkkkk jer..kelaka btol la abah aku ni....

p/s : bapak saya selalu nasihat kat saya bila kita berbuat baik pada makluk Tuhan, Allah akan balas dengan kebaikan...pengajarannya : kita mesti berbuat baik pada binatang..hihihihihi

November 24, 2009

23 TIP CANTIK ...HANYA ADA DALAM DIRI DAN DISIPLIN ANDA

Jika anda bijak mempraktikkan cara menjaga kecantikan diri dari awal,maka tak perlulah anda mengeluarkan belanja yang besar untuk cantik sepanjang masa.asalkan anda rajin dan sering mengamalkannya secara berdisiplin,cara rngkas berasaskan semulajadi tanpa perlu rasa kesakitan dan tidak memudaratkan diri melalui 23 tips cantik ini anda pasti tersenyum puas dengan kecantikan diri yang anda miliki.

1) Gosoklah gigi anda sebelum mencuci muka!
bacteria yang terdapat pada karang gigi serta sisa makanan ini juga akan menyebabkan kulit di sekitar bibir kering bahkan akan menyebabkan alahan.mencucinya dengan air tidak akan menghilangkannya dengan betul.mencuci wajah sesudah menggosok gigi akan membersihkannya secara total.

2) Untuk menjimatkan waktu di pagi hari,
anda tidak perlu melakukan rutin yang sama untuk mencuci wajah dipagi hari bila anda sudah mencucinya dengan bersih diwaktu malam.memadai bilas wajah anda dengan air hangat selama 30 saat dan anda boleh menggunakan pelembap.

3) Jangan menggosokkan pergelangan tangan
anda setalah menyemburkanya dengan minyak wangi!gosokkan yang dilakukan itu menjadikan kulit memanas dan wangian cepat hilang.biarkan minyak wangi anda itu mengering dengan sendirinya,malah tahan lebih lama.

4) Pasti anda pernah mendengar tentang menghilangkan jerawat
dengan cepat dengan mengoleskan karang gigi.percayalah tidak ada kejaiban yang dapat menghilangkan jerawat dalam semalaman!cara terbaik adalah memastikan muka selalau dalam keadaan bersih dan mengoleskan ubat jerawat serta membiarkannya kering denagan sendirinya
.
5) Eye liner cair lebih tepat bila digunakan pada atas mata,
sedangkan untuk garis dibawah mata lebih baik menggunakan pensil.

6) Kecewa kerana eye shadow yang anda gunakan tidak dapat bertahan lama?pada ketika anda menggunakan eye shadow,basahkan alat/penyapu eye shadow yang anda gunakan dengan sedikit air.awalnya,mungkin terasa terlalu tebal,tapi anda akan tersenyum puas melihat berapa lama ia bertahan.

7) Anda ingin tampil natural?rahsianya adalah menggunakan foundation ringan,kemudian sapukan blush on jenis krim.setelah itu,gunakan mascara dan sudah memadai juga dengan hanya menambahkan lip gloss pada bibir.

8) Mata kelihatan sembap dan berkantung?minum terlalu banyak alcohol dan mengambil banyak garam menyebabkan berkurangnya air dan menjadikan kulit dibawah mata membengkak.beristirehat,mengurangkan pengambilan kafein dan tidur diatas bantal yang lebih tinggi boleh mngurangkan kesan kantung dibawah mata.Selain itu,uncang teh dan potongan timun masih menjadi bahan semulajadi yang efektif.

9) Anda suka menggunakan topi atau skaf di kepala,namun takut ketika topi dibuka rambut akan kelihatan lepek?agar rambut tidak jadi lepek,jangan memakai penutup kepala ketika rambut belum benar-benar kering.gunakan pengering rambut agar rambut kering dengan sempurna.tidak perlu takut menggunakan topi kerana rambut anda akan tetap kelihatan sempurna selepasnya.

10) Waktu yang tepat untuk menyolek kembali dan memperbaiki wajah selepas 8 jam.kerap menambahkan solekan akan menjadikan solekan atau waran tidak rata .namun untuk lipstick,anda wajar menggunakannya dengan kerap,khususnya selepas makan
.
11) Jika selama ini anda selalu menggunakan concealer sebelum menggunakan foundation,lakukanlah pula sebaliknya.sapukan foundation terlebih dahulu,sebagai asasnya kemudian barulah concealer di wajah anda.ini akan menjadikan penampilan lebi natural dan menjimatkan penggunaan concealer.

12) Bersedialah untuk menjaga bibir anda sempena musim panas ini!bibir kering dan pecah-pecah tentunya mencacatkan penampilan anda.gunakan berus lembut dengan sedikit losyen dan ratakan perlahan-perlahan.tapi awas jangan masuk kedalam mulut.

13) Memakai kasut yang mendedahkan kaki membuatkan kulit kaki kering dan pecah-pecah.keadaan ini berpunca daripada pencemaran dan kekotoran.adakalanya menggunakan losyen pelembap tidak dapat membantu.agar kulit kembali halus dan tidak pecah-pecah,setiap malam sapukan losyen pelembap pada kaki kemudian pakaikan sarung kaki selama semalaman.

14) Sering mencuci tangan memang baik untuk kesihatan.
namun,air dan sabun yang digunakan akan menyebabkan kulit menjadi kasar dan kering.oleskan pelambap setiap kali anda mencuci tangan agar lembapannya terjaga.

15) Jika kuku anda terasa rapuh,rendam kuku dalam susu hangat atau suam.susu mengandungi asid laktik yang membantu mengeluarkan sel kulit mati,sehingga menghaluskan
kulit.kalsiumnya yang terkandung dalam susu juga turut menguatkan kuku rapuh.

16) Bibir anda terasa terlalu tipis dan tidak penuh biarpun setelah memakai lipstick?rahsianya,setelah menggunakan lipstick sapukan pula lipstick senada yang berwarna lebih terang pada bahagian tengah dalam bibir.teknik sedemikian bibir akan kelihatan lebih terbentuk dan tampil lebih penuh.

17) Ketika membersihkan muka,gunakan air suam,kemudian akhiri dengan menggunakan air sejuk.air suam berguna untuk membuka pori-pori sehingga kekotoran didalam kulit akan terhakis.air sejuk pula akan menutup semula pori-pori yang terbuka.amalan akan menjadikan kulit tampil halus dan sempurna.

18) Mascara sebaiknya digunakan palinh kurang 4 bulan.
sedangkan untuk eye shadow dan lipstick,anda dapat menggunakanya sehinnga dua tahun.caranya adalah dengan memerhatikan warna dan teksturnya.jika berubah,bererti keadaannya sudah tidak baik.namun,bila anda terlalu yakin dengan keadaanya,jangan pertaruhkan kulit anda,buang saja!

19) Anda perlu memiliki dua jenis foundation:satu berwarna lebih terang yang lainnya lebih gelap.yang berwarna lebih terang digunakan pada lingkaran mata dan dibawah hidung.manakala yang lebih gelap digunakan sekitar dagu dan pipi bahagian luar.

20) Ramai orang berfikir,selulit mustahil untuk dihilangkan,
biarpun dengan menggunakan losyen anti selulit.anda harus cuba petua ini,gosokkan skrub pada bahagian tubuh yang berselulit sebelum mandi,kemudian barulah diikuti dengan losyen anti selulit sebaik sahaja badan dikeringkan.keadaan ini akan menjadikan losyen tersebut lebih berkesan.

21) Anda malas keluar rumah dan menyediakan waktu tertentu untuk aktiviti riadah atau sukan?
Sediakan saja dirumah anda.gerakan yang dilakukan ketika membersihkan rumah selama 20 minit mampu membakar 80-90 kalori .bayangkan jika anda melakukannya lebih lama.

22) Masukkan air putih/masak kedalam diet anda!air putih ternyata memiliki manfaat lebih dari yang kita anggarkan.air adalah satu daripada enam nutrisi penting.jika anda mengalami berat badan berlebihan,kulit kusam dan berjerawat,mungkin ini petanda anda kekurangan cecair berharga ini.

23) Masukkan seketul halia yang sudah diketuk/dititik kedalam air yang anda sedang rebus untuk menyediakan teh.halia memilki banyak khasiat,antara lain mengurangkan peluh berlebihan,masalah dengan perut membuatkan badan lebih sihat dan tidak cepat penat.teh yang anda minum pun terasa lebih nikmat dan sedap.

Rama-rama dan saya sebagai WANITA

Lihatlah rama-rama, ia cantik. Apabila pandangan kita dihiasi rama-rama, kita menjadi suka dan ceria. Hampir semua orang akan tersenyum melihat rama-rama. Ia mengindahkan alam dan menyempurnakan sekuntum bunga. Seindah mana pun bunga tanpa rama-rama mahu hinggap di situ, tentu ada sesuatu yang tidak kena.

Cubalah tangkap dan pegang rama-rama itu dengan sayapnya. Lihat apa yang melekat di jari anda,warna dan corak rama-rama itu telah berpindah ke jari-jari anda. Kemudian lepaskan kembali, ia terbang tapi lebih terbuai oleh angin. Siapa pun yang akan menangkapnya kembali tidak tertarik padanya lagi. Harganya telah tiada untuk dikagumi, disimpan mahukan diawetkan.

Rama-rama ibarat wanita. Ia indah untuk dipegang tetapi nilainya cepat turun setiap kali ada tangan- tangan yang tidak wajar hinggap pada tubuhnya. Memang fizikalnya tiada apa-apa yang kurang, tapi harga diri dan maruah telah mula tercemar. Begitulah wanita. Ia bagaikan rama-rama yang terbang membawa corak-corak indah, apabila corak-corak itu telah pudar ia tidak dipedulikan lagi. Harga rama-rama terletak pada warna dan coraknya; harga wanita terletak pada apakah tubuhnya masih tulen tatkala dia didampingi oleh suaminya.

Rama-rama terpaksa berjuang untuk memulakan hidupnya. Dia terpaksa membebaskan diri daripada kepompong. Bukan mudah untuk keluar daripada kepompong yang mengikat itu. Sedangkan sepanjang berada di dalam kepompong tiada siapa pedulikannya, malah tatkala bergelar ulat ia lebih dibenci.

Sulitnya untuk akhirnya bergelar rama-rama. Terpaksa melalui kitaran dan evolusi bentuk. Daripada sesuatu yang menjijikan akhirnya bertukar menjadi sesuatu yang amat menyenangkan. Rama-rama adalah contoh terbaik wanita untuk sedar betapa bernilainya kehidupan mereka. Sewaktu anda dipuja, usah terlalu mabuk sebaliknya kenang-kenang kehidupan serba susah sebelum itu. Sewaktu anda digoda, dihambat dan dirayu usah terlalu mudah menyerah sebab ingatlah mereka yang bersusah payah memastikan anda dapat bangkit sebagai manusia sempurna hari ini. Anda tidak muncul sendiri, sebaliknya anda adalah lambang pengorbanan ibu bapa.

Usah jadi rama-rama yang di dalam bingkai gambar, indah dipandang tetapi diri sendiri menanggung beban. Hiduplah dengan bebas dan terjemahkan kebebasan itu kepada nilai-nilai murni yang perlu dipertahankan. Hak anda ialah memelihara kehormatan. Selama mana anda memelihara kehormatan dan maruah diri anda berada pada terbaik, sebaik sahaja anda tidak peduli kepada siapa maruah itu hendak diberikan, anda sudah kehilangan masa depan. postman-butterfly Kalaulah rama-rama tahu dia cantik dan sentiasa memukau penglihatan manusia, dia tentu tidak mudah-mudah terbang ke sana sini. Sebab setiap kali ia mengibarkan sayapnya, ia sentiasa terdedah pada bahaya. Namun rama-rama tidak pernah tahu dia itu indah dan sentiasa menjadi sasaran manusia. Jika anda tidak pernah tahu kewanitaan anda itu adalah sasaran terpenting sang penceroboh, anda ibarat rama-rama yang tidak sedar diintai bahaya.

Mahalkan harga diri anda. Semakin sukar anda dimiliki semakin mahal nilai anda di sisi lelaki. Lelaki perosak hanya inginkan kuasa memiliki tetapi tidak mahu setia apalagi memelihara dan melindungi anda. Usah terperangkap ke dalam tangan yang hanya akan meleraikan warna-warna anda. Setelah warna- warna itu hilang anda dibiarkan. Jadilah wanita angun yang punya nilai dan maruah diri, anda akan lebih dihormati. Nilai anda bukan terletak pada berapa ramai lelaki yang ingin memiliki anda tetapi berapa ramai yang benar-benar sanggup menyintai anda. Cinta itu terjemahan pada kasih sayang dan belaian sayang penuh ikhlas. Selama mana anda belum menemuinya anggaplah diri anda masih berhak terbang bebas bagaikan sang rama-rama.

Jadilah rama-rama yang mengindahkan alam, jadilah wanita yang membanggakan semua orang.

Renung2kanlah. ....

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang
Ada banyak alasan manusia yang membuat dasar dari hakikat pernikahan, hakikat
yang seperti apakah yang paling membahagiakan? cubakita lihat... dan manakah
pilihan kita???


Jika hakikat pernikahan adalah kerana SEX , maka pasangan rajin bertengkar jika
servis di kamar tidur tidak memuaskan.

Jika hakikat pernikahan adalah kerana HARTA , maka pasangan bakal bubar jika
bangkrup.

Jika hakikat pernikahan adalah kerana KECANTIKAN
, pasangan bakal lari jika
rambut mula beruban dan muka keripot atau badan jadi gendut.

Jika hakikat pernikahan adalah kerana ZURIAT , maka pasangan akan cari alasan
untuk pergi jika pasangan tidak dapat memberi anak.

Jika hakikat pernikahan adalah kerana KEPERIBADIAN , pasangan akan lari jika
orang berubah tingkah lakunya.

Jika hakikat pernikahan adalah kerana CINTA , hati manusia itu tidak tetap dan
mudah terpikat pada hal-hal yang lebih baik, lagipula manusia yang dicintai pasti
MATI / PERGI.

Jika hakikat pernikahan adalah kerana IBADAH kepada ALLAH, sesungguhnya ALLAH
itu KEKALdan MAHA PEMBERI HIDUP kepada makhlukNYA . Dan ALLAH mencintai
hamba NYAmelebihi seorang ibu mencintai bayinya. Maka tak ada alasan apapun di
dunia yang dapat meretakkan rumah tangga kecuali jika pasangan mendurhakai
ALLAH.